HANGTÁR - J. S. Bach: 13. Goldberg-változat (BWV 988)

A Goldberg-variációk (magyarosan: Goldberg-változatok; (BWV 988)) Johann Sebastian Bach által írt variációk csembalóra vagy más billentyűs hangszerekre. Manapság zongorán hallhatjuk a legtöbbször.
Bach: Goldberg
A Goldberg-variációk Bach egyetlen variáció-formában komponált műve, amelyet Keyserlingk gróf és csemballistája, Golberg számára írt 1741-42-ben. A mű átfogó, akadémikus alkotás, a barokk variáció-művészet mintapéldája. Minden egyes rész önálló karakterrel, egyedi hangulattal bír, amelyek összhangját a tudatosan építkező szerkezet és az erőteljes, kánon-alakzatokban rendszeresen visszatérő egyetlen közös basszustéma biztosítja.

Az itt hallható 13. variáció igen díszített sarabande (3/4-es lassú tánc) két manuálra. A két alsó szólam polifon harmóniákban fonódik össze, felettük különös szépségű, végtelen dallam bomlik ki. (wikipedia)

Eddigi zenei linkek

Arvo Part - De Profundis

Arvo Part
Arvo Pärt 1935. szeptember 11-én született az észtországi Paideben. 1980-ban a szovjet elnyomás miatt családjával elhagyta hazáját, de a család a kívánt úti célt, Izraelt végül nem érte el.

Kemani Cemal: Gel Beriye Beriye

A törökországi cigány hegedűjátékos, Kemani Cemal az egyik legelismertebb zenész hazájában. Elismert művelője a török Taksim (improvizáció) zenének, melyet számos esküvőn és szórakozóhelyi előadáson bemutatott cigány együttesével, egész Nyugat-Törökországban. Vezető alakja volt a török zeneiparnak.

Viszockij: Az én cigány dalom

Viszockij
„Hej igen, ismét is megint,/ Igen, sokszor, sokszor, / Sokszor, ismét csak: / Semmi se olyan, mint kellene legyen”