HANGTÁR - Dumitru Farcas: Fecioreasca

A fecioreasca egy erdélyi tánc. A magyar megfelelője a legényes. Sok változata ismert. Bonyolult tánc sok csapásolással. Erősen improvozatív jellegű. Érdekes módon lányok is táncolják egyes területeken ugyanolyan virtuóz módon mint ahogy a férfiak teszik.
Dumitru Farcas
Dumitru Farcas (Farkas Demeter) egyik legnagyobb virtuóz a román népzenészek között. Paraszt családban született 1938-ban, Máramarosban. Gyerekként pásztorfurulyán kezdett el játszani. Korán felismerték a tehetségét, több regionális amatőr művészeti versenyeken vett részt, ahol számos díjat nyert. 14 éves korában már növendéke volt a kolozsvári zeneiskolának. Furulyán és fuvolán tanult játszani, majd bőgőn, és az oboán is tanult. A legnagyobb jártasságra viszont a tárogatón tett szert, amin egyedül tanult meg játszani. Még diákként, Dumitru Farcas megalapította a „Martisorul” (Márciuska) népzenei diákzenekart a kolozsvári egyetemi központban, melynek a mai napig ő a karmestere.

Eddigi zenei linkek

Ligeti György: Musica Ricercata

Ligeti György
Ligeti György 1923-ban született Erdélyben magyar szülők gyermekeként. Apját és fivérét a nácik megölték. 1956-ban távozott Magyarországról, Bécsben telepedett le, s osztrák állampolgárságot kapott.

Nagy Endre: Egy város története

Nagy Endre
„Nagyvárad a századfordulón az a magyar város, ahol a zsidó lakosság aránya a városalkotó elemek között, a belterületeken meghaladja az 50 százalékot. Ettől a város egy olyan tésztára hasonlít, amelyben valaki a kovászhoz keverné a lisztet, és nem fordítva. Ettől aztán ez a tészta mindig ki akar futni a szakajtóból.”

Arvo Part - De Profundis

Arvo Part
Arvo Pärt 1935. szeptember 11-én született az észtországi Paideben. 1980-ban a szovjet elnyomás miatt családjával elhagyta hazáját, de a család a kívánt úti célt, Izraelt végül nem érte el.