HANGTÁR - Dumitru Farcas: Fecioreasca

A fecioreasca egy erdélyi tánc. A magyar megfelelője a legényes. Sok változata ismert. Bonyolult tánc sok csapásolással. Erősen improvozatív jellegű. Érdekes módon lányok is táncolják egyes területeken ugyanolyan virtuóz módon mint ahogy a férfiak teszik.
Dumitru Farcas
Dumitru Farcas (Farkas Demeter) egyik legnagyobb virtuóz a román népzenészek között. Paraszt családban született 1938-ban, Máramarosban. Gyerekként pásztorfurulyán kezdett el játszani. Korán felismerték a tehetségét, több regionális amatőr művészeti versenyeken vett részt, ahol számos díjat nyert. 14 éves korában már növendéke volt a kolozsvári zeneiskolának. Furulyán és fuvolán tanult játszani, majd bőgőn, és az oboán is tanult. A legnagyobb jártasságra viszont a tárogatón tett szert, amin egyedül tanult meg játszani. Még diákként, Dumitru Farcas megalapította a „Martisorul” (Márciuska) népzenei diákzenekart a kolozsvári egyetemi központban, melynek a mai napig ő a karmestere.

Eddigi zenei linkek

Ada Milea: Obosita (Fáradt)

Ada Milea
A román Cseh Tamásnak, vagy Viszockijnak is nevezik. Dallam- és szövegvilága szerves része a román történelemnek és zenei világnak. Szövegeiben sokszor jeleníti meg ironikusan a román történelem, az ortodox egyház, a román nacionalizmus avitt eszmevilágát. Ada Milea elsősorban a román liberális értelmiség rétegzenésze.

J. S. Bach: 13. Goldberg-változat (BWV 988)

Bach: Goldberg
A Goldberg-variációk (magyarosan: Goldberg-változatok; (BWV 988)) Johann Sebastian Bach által írt variációk csembalóra vagy más billentyűs hangszerekre. Manapság zongorán hallhatjuk a legtöbbször.

Ligeti György: Musica Ricercata

Ligeti György
Ligeti György 1923-ban született Erdélyben magyar szülők gyermekeként. Apját és fivérét a nácik megölték. 1956-ban távozott Magyarországról, Bécsben telepedett le, s osztrák állampolgárságot kapott.