HANGTÁR - Kemani Cemal: Gel Beriye Beriye

A törökországi cigány hegedűjátékos, Kemani Cemal az egyik legelismertebb zenész hazájában. Elismert művelője a török Taksim (improvizáció) zenének, melyet számos esküvőn és szórakozóhelyi előadáson bemutatott cigány együttesével, egész Nyugat-Törökországban. Vezető alakja volt a török zeneiparnak.
Kemani Cemal
Kemani Cemal egyik utolsó élő kapcsolata a két nagy zenei hagyománynak Törökországban: a klasszikus cigány esküvői zene alapján kidolgozott improvizáció és az isztambuli együttes szórakozóhelyek zenekarra épített klasszikus Makám (modális rendszer) zenei előadások között. Közvetlen forrása volt a hagyományos zenei felvételeknek a 1930-as évektől a 60-as évekig.

1928-ban született, egy edirnei cigány muzsikus családban, a zenei képzést édesapjától kapta (éneket és darbuka játékot). A családja 1937-ben Isztambulba költözött. Olyan neves cigányzenészek társaságában játszott, mint Klarnetci Ibrahim, Kemani bülbül Salih, vagy Kemani Memduh.

Kemani Cemal elsősorban a helyi cigány esküvőkön játszott. Később lokálokban, vendéglátó helyeken, klubokban játszott szerte Törökországban (Bursa, Izmir, Kandira, Erzurum, és Isztambul), ahol esténként együtt játszott például a Yorgo Bacanos-szal, Safiye Aylaval, vagy Udi Hranttal. Kemani Cemal mai napig aktív zenész az isztambuli éjszakai mulatókban.

Az itt hallható Gel Beriye Beriye (Gyere, gyere ide) ad némi ízelítőt a régi mulatságok fantasztikus hangulatából.

Zenekar:
Cemal Kemani Çınarlı (hegedű)
Bigali Ahmet (G klarinét)
Necati Dinletir (ud)
Ismail Sencal (kanun)
Bigali Ibrahim (darbuka)

Énekesek:
Bergüzar
Yasar Yasar
Emine Emine

Eddigi zenei linkek

Dumitru Farcas: Fecioreasca

Dumitru Farcas
A fecioreasca egy erdélyi tánc. A magyar megfelelője a legényes. Sok változata ismert. Bonyolult tánc sok csapásolással. Erősen improvozatív jellegű. Érdekes módon lányok is táncolják egyes területeken ugyanolyan virtuóz módon mint ahogy a férfiak teszik.

Lucas Ruiz de Ribayaz

Ribayaz
Az Észak-spanyolországi Burgos tartomány Santa Maria Ribarredonda városkájában született 1626 októberében. Tomaso és Catherina legidősebb gyermekként látta meg a napvilágot három testvére után.

Arvo Part - De Profundis

Arvo Part
Arvo Pärt 1935. szeptember 11-én született az észtországi Paideben. 1980-ban a szovjet elnyomás miatt családjával elhagyta hazáját, de a család a kívánt úti célt, Izraelt végül nem érte el.