HANGTÁR - Nagy Endre: Egy város története

„Nagyvárad a századfordulón az a magyar város, ahol a zsidó lakosság aránya a városalkotó elemek között, a belterületeken meghaladja az 50 százalékot. Ettől a város egy olyan tésztára hasonlít, amelyben valaki a kovászhoz keverné a lisztet, és nem fordítva. Ettől aztán ez a tészta mindig ki akar futni a szakajtóból.”
Nagy Endre
A világ végéről, az ugocsai Nagyszőllősről érkezett a fiatal Nagy Endre Nagyváradra, zsebében egy jogi doktorátussal, amelyet sohase használt fel; nemhogy ügyvéd vagy köztisztviselő nem lett, de még csak nem is mutatkozott be soha dr. Nagy néven. Újságírónak állt a századelő „Körös-parti Párizsának”, ennek a nem kevéssé felvágós, de mégis nyugatiasan nagyigényű, új irodalmat teremtő város egyik napilapjához, és mert szűkpénzű fiatalember volt, albérletben lakott ugyanabban a lakásban, ahol egy másik szobát két hasonlóan fiatal újságíró, Ady Endre és Biró Lajos bérelt. A három albérlő életre szóló barátságot kötött. Nagy Endre volt a legiskolázottabb, ő elvégezte az egyetemet. Ady abbahagyta, Biró nem is járt egyetemre, de mégis a legműveltebb volt közöttük, és ráadásul sok nyelven beszélt igen jól. Nagy Endre pedig azonnal felismerte, hogy Ady zseni, Biró pedig bámulatosan jó novellista. (mek.hu)

A felvételt a Magyar Rádió készítette, Nagy Endre hangja Kern András

Eddigi zenei linkek

Arvo Part - De Profundis

Arvo Part
Arvo Pärt 1935. szeptember 11-én született az észtországi Paideben. 1980-ban a szovjet elnyomás miatt családjával elhagyta hazáját, de a család a kívánt úti célt, Izraelt végül nem érte el.

Ligeti György: Musica Ricercata

Ligeti György
Ligeti György 1923-ban született Erdélyben magyar szülők gyermekeként. Apját és fivérét a nácik megölték. 1956-ban távozott Magyarországról, Bécsben telepedett le, s osztrák állampolgárságot kapott.

Lucas Ruiz de Ribayaz

Ribayaz
Az Észak-spanyolországi Burgos tartomány Santa Maria Ribarredonda városkájában született 1626 októberében. Tomaso és Catherina legidősebb gyermekként látta meg a napvilágot három testvére után.