HANGTÁR - Nagy Endre: Egy város története

„Nagyvárad a századfordulón az a magyar város, ahol a zsidó lakosság aránya a városalkotó elemek között, a belterületeken meghaladja az 50 százalékot. Ettől a város egy olyan tésztára hasonlít, amelyben valaki a kovászhoz keverné a lisztet, és nem fordítva. Ettől aztán ez a tészta mindig ki akar futni a szakajtóból.”
Nagy Endre
A világ végéről, az ugocsai Nagyszőllősről érkezett a fiatal Nagy Endre Nagyváradra, zsebében egy jogi doktorátussal, amelyet sohase használt fel; nemhogy ügyvéd vagy köztisztviselő nem lett, de még csak nem is mutatkozott be soha dr. Nagy néven. Újságírónak állt a századelő „Körös-parti Párizsának”, ennek a nem kevéssé felvágós, de mégis nyugatiasan nagyigényű, új irodalmat teremtő város egyik napilapjához, és mert szűkpénzű fiatalember volt, albérletben lakott ugyanabban a lakásban, ahol egy másik szobát két hasonlóan fiatal újságíró, Ady Endre és Biró Lajos bérelt. A három albérlő életre szóló barátságot kötött. Nagy Endre volt a legiskolázottabb, ő elvégezte az egyetemet. Ady abbahagyta, Biró nem is járt egyetemre, de mégis a legműveltebb volt közöttük, és ráadásul sok nyelven beszélt igen jól. Nagy Endre pedig azonnal felismerte, hogy Ady zseni, Biró pedig bámulatosan jó novellista. (mek.hu)

A felvételt a Magyar Rádió készítette, Nagy Endre hangja Kern András

Eddigi zenei linkek

Lucas Ruiz de Ribayaz

Ribayaz
Az Észak-spanyolországi Burgos tartomány Santa Maria Ribarredonda városkájában született 1626 októberében. Tomaso és Catherina legidősebb gyermekként látta meg a napvilágot három testvére után.

Ada Milea: Obosita (Fáradt)

Ada Milea
A román Cseh Tamásnak, vagy Viszockijnak is nevezik. Dallam- és szövegvilága szerves része a román történelemnek és zenei világnak. Szövegeiben sokszor jeleníti meg ironikusan a román történelem, az ortodox egyház, a román nacionalizmus avitt eszmevilágát. Ada Milea elsősorban a román liberális értelmiség rétegzenésze.

Kemani Cemal: Gel Beriye Beriye

A törökországi cigány hegedűjátékos, Kemani Cemal az egyik legelismertebb zenész hazájában. Elismert művelője a török Taksim (improvizáció) zenének, melyet számos esküvőn és szórakozóhelyi előadáson bemutatott cigány együttesével, egész Nyugat-Törökországban. Vezető alakja volt a török zeneiparnak.