HANGTÁR - Lucas Ruiz de Ribayaz

Az Észak-spanyolországi Burgos tartomány Santa Maria Ribarredonda városkájában született 1626 októberében. Tomaso és Catherina legidősebb gyermekként látta meg a napvilágot három testvére után.
Lucas Ruiz de Ribayaz
Españoletas (előadja Nuria Llopis Areny)Beiratkozott a Villafranca del Bierzo iskolába, ahol kisebb hárfa és gitárműveket komponált megrendelésre. Később az iskola kanonoka lett, zenei megrendelésekkel pedig Don Frederic de Toledo márki látta el.

Legfontosabb műve a gitárra és hárfára írt Luz y norte musical (A fény és az északi zene).
A gitárművek elterjedése Ribayaz mellett Luis de Briceno valamint Guerau Francisco komponistáknak köszönhető. Az Ibériai-félszigeten a gitárt a XVII században már széles körben használták. Ennek hatásaként írta meg 1674-ben Gaspar Sanza A spanyol gitár zenei oktatása és módja... (La Instrucción de música sobre la guitarra española y métodos de sus primeros rudimentos hasta tañer con destreza) című könyvet. Ribayaz 1667-ben, 41 évesen halt meg Villafrancában. (Forrás: Igen kevés információ van a szerzőről, az is csak spanyol oldalakon)

A festmény E Giachi (1850-1918) Vacsora utáni szórakozás című munkája. A festőről semmi (de semmi) infó nem található a neten. Azt sem sikerült kinyomoznom, mi az az E.

Eddigi zenei linkek

Viszockij: Az én cigány dalom

Viszockij
„Hej igen, ismét is megint,/ Igen, sokszor, sokszor, / Sokszor, ismét csak: / Semmi se olyan, mint kellene legyen”

Dumitru Farcas: Fecioreasca

Dumitru Farcas
A fecioreasca egy erdélyi tánc. A magyar megfelelője a legényes. Sok változata ismert. Bonyolult tánc sok csapásolással. Erősen improvozatív jellegű. Érdekes módon lányok is táncolják egyes területeken ugyanolyan virtuóz módon mint ahogy a férfiak teszik.

Gluck: Orfeusz és Euridiké

Gluck Orpheo ed Euridice
„ő volt az egyik legfontosabb operateoretikus, reformoperái saját korán túl is óriási hatást gyakoroltak a zeneszerzőkre (Beethovenre, Berliozra Wagnerre)”