HANGTÁR - Lucas Ruiz de Ribayaz

Az Észak-spanyolországi Burgos tartomány Santa Maria Ribarredonda városkájában született 1626 októberében. Tomaso és Catherina legidősebb gyermekként látta meg a napvilágot három testvére után.
Lucas Ruiz de Ribayaz
Españoletas (előadja Nuria Llopis Areny)Beiratkozott a Villafranca del Bierzo iskolába, ahol kisebb hárfa és gitárműveket komponált megrendelésre. Később az iskola kanonoka lett, zenei megrendelésekkel pedig Don Frederic de Toledo márki látta el.

Legfontosabb műve a gitárra és hárfára írt Luz y norte musical (A fény és az északi zene).
A gitárművek elterjedése Ribayaz mellett Luis de Briceno valamint Guerau Francisco komponistáknak köszönhető. Az Ibériai-félszigeten a gitárt a XVII században már széles körben használták. Ennek hatásaként írta meg 1674-ben Gaspar Sanza A spanyol gitár zenei oktatása és módja... (La Instrucción de música sobre la guitarra española y métodos de sus primeros rudimentos hasta tañer con destreza) című könyvet. Ribayaz 1667-ben, 41 évesen halt meg Villafrancában. (Forrás: Igen kevés információ van a szerzőről, az is csak spanyol oldalakon)

A festmény E Giachi (1850-1918) Vacsora utáni szórakozás című munkája. A festőről semmi (de semmi) infó nem található a neten. Azt sem sikerült kinyomoznom, mi az az E.

Eddigi zenei linkek

Kemani Cemal: Gel Beriye Beriye

A törökországi cigány hegedűjátékos, Kemani Cemal az egyik legelismertebb zenész hazájában. Elismert művelője a török Taksim (improvizáció) zenének, melyet számos esküvőn és szórakozóhelyi előadáson bemutatott cigány együttesével, egész Nyugat-Törökországban. Vezető alakja volt a török zeneiparnak.

J. S. Bach: 13. Goldberg-változat (BWV 988)

Bach: Goldberg
A Goldberg-variációk (magyarosan: Goldberg-változatok; (BWV 988)) Johann Sebastian Bach által írt variációk csembalóra vagy más billentyűs hangszerekre. Manapság zongorán hallhatjuk a legtöbbször.

Arvo Part - De Profundis

Arvo Part
Arvo Pärt 1935. szeptember 11-én született az észtországi Paideben. 1980-ban a szovjet elnyomás miatt családjával elhagyta hazáját, de a család a kívánt úti célt, Izraelt végül nem érte el.