HANGTÁR - Lucas Ruiz de Ribayaz

Az Észak-spanyolországi Burgos tartomány Santa Maria Ribarredonda városkájában született 1626 októberében. Tomaso és Catherina legidősebb gyermekként látta meg a napvilágot három testvére után.
Lucas Ruiz de Ribayaz
Españoletas (előadja Nuria Llopis Areny)Beiratkozott a Villafranca del Bierzo iskolába, ahol kisebb hárfa és gitárműveket komponált megrendelésre. Később az iskola kanonoka lett, zenei megrendelésekkel pedig Don Frederic de Toledo márki látta el.

Legfontosabb műve a gitárra és hárfára írt Luz y norte musical (A fény és az északi zene).
A gitárművek elterjedése Ribayaz mellett Luis de Briceno valamint Guerau Francisco komponistáknak köszönhető. Az Ibériai-félszigeten a gitárt a XVII században már széles körben használták. Ennek hatásaként írta meg 1674-ben Gaspar Sanza A spanyol gitár zenei oktatása és módja... (La Instrucción de música sobre la guitarra española y métodos de sus primeros rudimentos hasta tañer con destreza) című könyvet. Ribayaz 1667-ben, 41 évesen halt meg Villafrancában. (Forrás: Igen kevés információ van a szerzőről, az is csak spanyol oldalakon)

A festmény E Giachi (1850-1918) Vacsora utáni szórakozás című munkája. A festőről semmi (de semmi) infó nem található a neten. Azt sem sikerült kinyomoznom, mi az az E.

Eddigi zenei linkek

Kemani Cemal: Gel Beriye Beriye

A törökországi cigány hegedűjátékos, Kemani Cemal az egyik legelismertebb zenész hazájában. Elismert művelője a török Taksim (improvizáció) zenének, melyet számos esküvőn és szórakozóhelyi előadáson bemutatott cigány együttesével, egész Nyugat-Törökországban. Vezető alakja volt a török zeneiparnak.

Viszockij: Az én cigány dalom

Viszockij
„Hej igen, ismét is megint,/ Igen, sokszor, sokszor, / Sokszor, ismét csak: / Semmi se olyan, mint kellene legyen”

Ada Milea: Obosita (Fáradt)

Ada Milea
A román Cseh Tamásnak, vagy Viszockijnak is nevezik. Dallam- és szövegvilága szerves része a román történelemnek és zenei világnak. Szövegeiben sokszor jeleníti meg ironikusan a román történelem, az ortodox egyház, a román nacionalizmus avitt eszmevilágát. Ada Milea elsősorban a román liberális értelmiség rétegzenésze.