KÉPTÁR - Markus Schinwald: Basil (2005)

Marcus Schinwald (1973, Salzburg) a nemzetközi kortárs színtér sajátos karakterû alkotója, aki pályája kezdetétõl, a 90-es évek vége óta számos kiállítást valósított meg a kísérletezõ típusú munkákat bemutató európai intéz­mé­nyekben, s ezek során a kortárs mûvészeti élet progresszív kurátoraival dolgozott együtt.
Markus Schinwald: Basil
Schinwald többnyire komplex vízióval rendelkezik bemutatott munkáinak installálásáról, gyakran maga alkotja meg a művek környezetét, javaslatokat tesz azok bemutatási módjára, s kialakítja a kiállításdesignt is.

Fõként olyan, a közös kultúrkincsben és a kollektív tudattalanban őrzött történetek érdeklik, amelyeket munkáiban átdolgozva az emberi létezés sérülékenysége domborodik ki (ld: Gyermekek menete – amely két narratíva, a patkány­fogó legendáját a gyermekek kereszteshadjáratának történelmi mementójával összekötő munka.). Markus Schinwald Basil című munkája 2005-ben készült. (Műcsarnok)


Eddigi képtár linkek

Dorothea Lange: Vándorló anya (1936)

Dorothea Lange: Vándorló anya
A képet Lange 1936 februárjában készítette, mikor meglátogatott egy poros Kaliforniai borsószedő tábort. Jó érzékkel választotta ki a témát. (Később úgy fogalmazott, hogy a ponyva alatt gyermekét szoptató anya szinte mágnesként vonzotta).

Szűcs Attila: Ágy

Szűcs Attila: Ágy
A természetes és a mesterséges fényviszonyok, illetve a zárt és nyitott tér viszonya jelenik meg Szűcs Attila képein. E festmények egyrészt megerősítik a befogadóban azt az érzést, hogy a hétköznapi életterének meleg és biztonságos zártsága csupán illúzió: a szobabelsők neonfényben fürdő, megzavart térviszonyú terei éppoly sterilek és fagyosan üresek akár a pénzvilág tárgyalótermeinek világa.

Renoir: Jeanne Samary portréja

Jeanne Samary
Leonie Pauline Jeanne Samary francia színésznő március 4-én született, 1857-ben.Apja csellista volt, anyai oldalon két nagynénje, Augustine és Madeleine Brohan szintén színésznő volt a Comédie- Française-ben. 1871-ben, tizennégy évesen konzervatóriumba járt, és tizennyolc évesen, 1874-ben első díjat nyert egy komédia-versenyen.