KÉPTÁR - Markus Schinwald: Basil (2005)

Marcus Schinwald (1973, Salzburg) a nemzetközi kortárs színtér sajátos karakterû alkotója, aki pályája kezdetétõl, a 90-es évek vége óta számos kiállítást valósított meg a kísérletezõ típusú munkákat bemutató európai intéz­mé­nyekben, s ezek során a kortárs mûvészeti élet progresszív kurátoraival dolgozott együtt.
Markus Schinwald: Basil
Schinwald többnyire komplex vízióval rendelkezik bemutatott munkáinak installálásáról, gyakran maga alkotja meg a művek környezetét, javaslatokat tesz azok bemutatási módjára, s kialakítja a kiállításdesignt is.

Fõként olyan, a közös kultúrkincsben és a kollektív tudattalanban őrzött történetek érdeklik, amelyeket munkáiban átdolgozva az emberi létezés sérülékenysége domborodik ki (ld: Gyermekek menete – amely két narratíva, a patkány­fogó legendáját a gyermekek kereszteshadjáratának történelmi mementójával összekötő munka.). Markus Schinwald Basil című munkája 2005-ben készült. (Műcsarnok)


Eddigi képtár linkek

Marianne von Werefkin: Ősz, 1907

Marianne von Werefkin: Ősz
Marianna Wladimirowna Werefkina ősi orosz nemesi család sarjaként született augusztus 29-én, 1860-ban, Tulán. A nyugati neveltetésben részesült lány tehetségét hamar felismerték. 14 évesen már festeni tanult. Amikor családjával Szentpétervárra költözött 1886-ban, Ilja Jefimovics Repintől vett magánórákat. Vadászat közben, 1888-ban véletlenül lövés érte a jobb kezét, amely maradandó sérülésekkel járt.

Dorothea Lange: Vándorló anya (1936)

Dorothea Lange: Vándorló anya
A képet Lange 1936 februárjában készítette, mikor meglátogatott egy poros Kaliforniai borsószedő tábort. Jó érzékkel választotta ki a témát. (Később úgy fogalmazott, hogy a ponyva alatt gyermekét szoptató anya szinte mágnesként vonzotta).

Szűcs Attila: Ágy

Szűcs Attila: Ágy
A természetes és a mesterséges fényviszonyok, illetve a zárt és nyitott tér viszonya jelenik meg Szűcs Attila képein. E festmények egyrészt megerősítik a befogadóban azt az érzést, hogy a hétköznapi életterének meleg és biztonságos zártsága csupán illúzió: a szobabelsők neonfényben fürdő, megzavart térviszonyú terei éppoly sterilek és fagyosan üresek akár a pénzvilág tárgyalótermeinek világa.