KÉPTÁR - Marianne von Werefkin: Ősz, 1907

Marianna Wladimirowna Werefkina ősi orosz nemesi család sarjaként született augusztus 29-én, 1860-ban, Tulán. A nyugati neveltetésben részesült lány tehetségét hamar felismerték. 14 évesen már festeni tanult. Amikor családjával Szentpétervárra költözött 1886-ban, Ilja Jefimovics Repintől vett magánórákat. Vadászat közben, 1888-ban véletlenül lövés érte a jobb kezét, amely maradandó sérülésekkel járt.
Marianne von Werefkin: Ősz
Hosszas gyakorlással ismét sikerült festenie jobb kezével. Hamarosan elérte a tökéletes realista festészet technikáját. Kortársai az orosz Rembrandt jelzővel illették. 1891-ben találkozott a festő Alekszej von Jawlenskijvel, aki mélyen lenyűgözte őt. Ennek hatására félretette eddigi festészetét. Többekkel megalapította a a Lukasbruderschaft-ot, amelynek Kandinszkij is tagja volt. 1902-ben Jawlenszkijvel közös gyermekük született. Négy év kihagyás után 1906-ban kezdett el újra festeni. Marianne von Werefkin Asconaban halt meg február 6-án, 1938-ban.


Eddigi képtár linkek

Dorothea Lange: Vándorló anya (1936)

Dorothea Lange: Vándorló anya
A képet Lange 1936 februárjában készítette, mikor meglátogatott egy poros Kaliforniai borsószedő tábort. Jó érzékkel választotta ki a témát. (Később úgy fogalmazott, hogy a ponyva alatt gyermekét szoptató anya szinte mágnesként vonzotta).

Markus Schinwald: Basil (2005)

Markus Schinwald: Basil
Marcus Schinwald (1973, Salzburg) a nemzetközi kortárs színtér sajátos karakterû alkotója, aki pályája kezdetétõl, a 90-es évek vége óta számos kiállítást valósított meg a kísérletezõ típusú munkákat bemutató európai intéz­mé­nyekben, s ezek során a kortárs mûvészeti élet progresszív kurátoraival dolgozott együtt.

Jan van Eyck: A genti oltár (részlet)

Eyck: Genti oltár (részlet)
Jan van Eyck munkásságának legkiemelkedőbb alkotása a Genti oltárkép, melyet Jodocus Vujdtsnek és feleségének, Batherine Borluutnak festett. Viharos története van. Túlélte a 16. századi ikonrombolókat, a francia forradalmat, a változó ízlést, és legutóbb a náci fosztogatásokat. A II. világháború után egy sóbányában találták meg.