Az Erdélyi Riportban megjelent írások (2007-2008).
(fotó és szöveg: Rédley Tamás)

Akiknek nem fáj Trianon - Magyarfalu / Moldva

A magyar nyelvterület legkeletibb pereme: Magyarfalu. A közel másfél ezer lelkes, sajátos identitású csángók lakta településen egy néhány négyzetméteres fészerben mûködik a magyar iskola.
»
Interjú Hegyeli Attilával, a Csángómagyarok Szövetségének alelnökével

A csángó téma legilletékesebbje alighanem Hegyeli Attila, az anyanyelvi oktatási programok irányítója, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének egyik vezetõje, akivel Bákóban beszélgettünk. »
Balkánpláza - a feketetói vásár (Negreni, Románia)

Közép-Európa legnagyobb szabadtéri vásárát október elsõ hetében tartják Feketetón, Kolozsvár és Nagyvárad közt feleúton. A sülthús-illatú napsütésben kavarogtak a summák és a pénznemek: Hitler-portré háromszázért, patkányfogó százezerért, széki pálinka két ezresért kereste gazdáját. Ha közben az is kiderül, milyen valutában adják, mérlegelni lehet, érdemes-e alkudni.
»
Álombál, csángó bál - Budapest

Csángó bált rendeztek Budapesten, immár 11. alkalommal. A fõvédnök Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke volt. A közönség pedig azt kapta, amit várt: népviseletes nénikéket, bácsikákat, táncot, élõ zenét, sört, bort, népmûvészetet. Egy olyan álmot, amelyrõl nem hajlandó tudomásul venni, hogy szinte már csak a színpadon létezik.
»
Interjú Iancu Laurával

Csángó költõként ismerik, a Moldvai Magyarság címû havilap szerkesztõje. Iancu Laura huszonnyolc éves, tizenhat éve hagyta el szülõföldjét, a moldvai Magyarfalut. Budapesten él, tanítói, hittantanári, politológiai diplomája van. Ma néprajzot tanul, doktori disszertációját írja. Nincs se csángó költõ, se csángó nyelv. És elsõsorban embernek születtem, másodsorban magyarnak, csángómagyarnak – vallja.
»
Lélekiskola Lábnyikban - iskolaavatás (Vladnic, Moldva, Románia)

Kétnyelvû felirat a moldvai falucska új épületén: Lábnyiki gyerekek háza. A házszentelésre május 6-án gyûltek össze gyerekek, szülõk, oktatók és a külföldi vendégek. Volt autentikus és „kortárs” népzene, lakodalmi hangulat, pálinka és jókedv, s a gyerekek csodálatára öblítõs vécé és csapból folyó víz is – mindez politikamentesen. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) kezdeményezésére épült ház az elsõ új iskolája a moldvai magyarságnak.
»
Minimum Party

Kászonvidék egyik rejtekében, Tiszástõn rendezték meg az idei Minimum Partyt. A tevékeny táborban nem kötelezõ, de elvárt az aktív, alkotói részvétel. Ha mégis lusta vagy, filozófálhatsz ebéd elõtt, ha bírod, hegyi patakban táncolhatsz. A lényeg, hass, alkoss – és ha marad idõd, gyarapíts.
»
Feketetói vásár - képriport (2008)
 

 [ email: arta.hukukacgmail.com ] -  [ honlap címlap ]